Är du i din cringe era?

Att växa, både som människa och konto på sociala medier, betyder att man måste utsätta sig för obekväma situationer. På nätet har man ett begrepp för det - man är i sin ‘cringe era’.

datum

20 september 2023

kategori

Internet

lästid

5 min

Är du i din cringe era?

Variationer på cringe

Det finns olika typer av cringe på nätet just nu. Ett är att det används för humorkonton och där man använder sig av deadpan, karikatyrer och memes. Målet är att skapa en känsla av cringe, obehag, hos mottagaren. Målet är dock alltid att känslan av cringe ska framkalla skratt. Nyanserna är hårfina.

Kontext är allt

Ett annat är i kontexten av personlig utveckling, där man ofta kan känna sig obekväm när man ska göra något nytt och läskigt. Att gå igenom den känslan kan beskrivas av att man går uppför ett ‘cringe mountain’. Du måste kämpa dig uppåt, men till slut når du toppen och därefter blir det mycket lättare. Detta är även ett vanligt scenario för när man ska börja posta på sociala medier. Du har startat ett nytt konto men du har inte riktigt hitta din rytm än. Allt du gör och postar känns cringe, töntigt eller dåligt.

Skriven av

Avilin Persson

"Jag spenderar otaliga timmar på att analysera och konsumera innehåll på sociala medier så du slipper. Mina favoritområden att bevaka är populärkultur, kreatörsekonomin, e-commerce, generativ AI, Big Tech samt trender bland Gen Z och millennials."

följ

citat

"Att känna cringe kan vara både jobbigt och renande"

The Cringe Mountain

Cringe mountain

Att bestiga cringe mountain går snabbare desto fortare du börjar. Du är inte ensam i din känsla av att något nytt känns obekvämt, och det kommer gå över.

Är influencers cringe?

Det bästa sättet att bemöta cringe..

..är att omfamna det helhjärtat som Louise gör. Då blir det oftast automatiskt mindre cringe.