Det digitala språket

Språket utvecklas i snabb takt och desto snabbare i subreddits, på TikTok och i Youtubes kommentarsfält.

datum

20 september 2023

kategori

TikTok

lästid

5 min

Det digitala språket

Nutidens digitala språk

Jag har alltid fascinerats av språk (hello, utbildade mig till copywriter) och framförallt i digitala sammanhang. Hur vi pratar med varandra sätter både oss själva, communityt vi tillhör och situationen vi är i en kontext som bara de insatta kan förstå. Har aldrig lärt mig rövarspråket men däremot lingot som används i sociala medier.

Uppslagsbok för millennials

Lyssnade på Det skavers podcast (avsnittet om icks är magisk på tal om internetlingo) där de felaktigt diskuterade ordet gatekeep. Trots att de genomför en snabb googling diskuterades ordet helt fel i ca fem minuter, vilket de senare upptäckte. Som en fellow millennial (jag är i samma ålder som Nadia) men som spenderar otroligt mycket tid på TikTok (vilket de erkänningsvis i nästa avsnitt med Ursäkta-podden inte gör) fick jag en idé om att det kanske är fler som är på jakt efter en uppslagsbok om nutidens Gen Z-ord. Så här kommer den. Och ja, jag får googla rätt ofta när jag läser kommentarsfältet på TikTok och Youtube. Så är lika mycket lost millennial som tjejerna i Det skaver.


Saknar du ett ord som har en självklar plats i listan? Skicka ett DM på Instagram! Vet att ens skriva den här listan är 100% cringe, men någon måste göra det så jag tar cringesmällen.

Skriven av

Avilin Persson

"Jag spenderar otaliga timmar på att analysera och konsumera innehåll på sociala medier så du slipper. Mina favoritområden att bevaka är populärkultur, kreatörsekonomin, e-commerce, generativ AI, Big Tech samt trender bland Gen Z och millennials."

följ

citat

"Vilka ord vi använder sätter oss själva och situationen i en kontext som bara de insatta kan förstå."

Gatekeeping

Gatekeep

Att undanhålla viktig information som oftast accelererar dig framåt i samhället jämfört med andra, exempelvis en bra frisör, källa till information (så snälla gatekeepa inte Notis!) eller produkt.

Villain Era

Era

En tidskapsel som representerar där man var, eller vill hamna, i ett specifikt mode. Det kan vara “entering my villain era”, “leaving my Barbie era”, eller vilken som helst temanamn man vill sätta på en period i ens liv som representera en visst typ stil och beteende. En person som kapitaliserar på detta ord just nu är Taylor Swift med sin världsomfattande turné som hon döpt till just “The Eras Tour”.

Worst feeling fr

fr / frr

Står för “for real”. Finns även frr vilket är for real real för mer emfas. När man håller med någon annans påstående eller vill förtydliga att en situation är “på riktigt”.

Ny ick unlocked

ick

När du känner äckel och obehag inför någon annans beteende eller stil. Tex hur de uttalar ett ord, vilka typer av strumpor de använder eller hur de äter sina flingor.

pov

pov

Står för point of view. Vilket inte är ett nytt begrepp, men som alltid med det moderna språket, ord ändrar innerbörd. Bland Gen z används det som ett typ av storytelling-verktyg för att få tittaren att se världen ur kreatörens ögon. Exempelvis att berätta hur de tolkar och känner i en viss situation. Situationen kan vara både positiv eller negativ och man fyller oftast hela videon med centrerad text i fetstil. Ett sätt att visa hur ens känslor fyller hela situationen.

Deinfluencing

Deinfluencing

Deinfluencing är att avråda någon från en viss produkt. Motsatsen till att influera (påverka) någon att köpa en viss produkt. Blev en stor trend på TikTok inom skönhet och blev så pass stor att den tog ett till varv där många nu använder det ironiskt till att faktiskt influera folk att köpa en produkt.

POV: pick me girl

Pick me

Handlar oftast en tjej som försöker imponera på killar genom att “inte vara som alla andra tjejer” och tydligt påpeka att hon inte gillar samma saker som är typiskt “tjejigt”. Detta är något som “de andra tjejerna” stör sig på och att vara en pick me girl är i samma område som “pixie manic dream girl”.