Girl Math

Om du applicerar Girl Math på ditt nästa köp blir det nästintill gratis. Men hur lyckas man med det undrar du säkert?

datum

20 september 2023

kategori

TikTok

lästid

5 min

Girl Math

Ett nytt räkneexempel

Girl Math är ett koncept framtaget av den Nya zeeländska radiokanalen ZM och har snabbt under sommaren 2023 blivit omåttligt populärt på TikTok. Idéen är inte ny utan består av att räkna ut kostnad per användning av en produkt, även kallat CPW (cost per wear). Det har varit ett sätt att våga ta steget till en dyrare investering och sedan räkna ut hur många produkten används för att se att det dyra priset lönade sig i det långa loppet. Vad Girl Math gör är att på ett humoristiskt sätt rättfärdiga ett onödigt och dyrt köp genom att på diverse kreativa sätt och argument få ned CPW. Ett exempel är ett par dyra sandaler från Dr Martens, där radiostationen räknade ut det årliga antal genomsnittssteg man tar och därmed få ned priset till några cent per år.

Typiskt 'tjejigt'

Men det som gjort det så populärt är hur det med humor pekar på ett typiskt “tjejigt” sätt att rättfärdiga dyra inköp för sig själv. De har satt ord på något de flesta gör men som de inte visste att de hade gemensamt med så många andra. Känslan av att vara en del av en grupp, en community, där gemensamma beteenden finns ska inte underskattas. Och vad är sociala medier om inte en digital plats där vi bondar med varandra och inser att vi ändå är rätt lika trots våra geografiska olikheter. En trend blir just globalt viral när så många som möjligt, oberoende av bakgrund, etnicitet, plats, känner igen sig och kan applicera det på sin vardag eller situation här och nu.

Skriven av

Avilin Persson

"Jag spenderar otaliga timmar på att analysera och konsumera innehåll på sociala medier så du slipper. Mina favoritområden att bevaka är populärkultur, kreatörsekonomin, e-commerce, generativ AI, Big Tech samt trender bland Gen Z och millennials."

följ

citat

"Om du applicerar Girl Math på ditt nästa köp blir det nästintill gratis"

Girl Math

Girl Math nollar dina inköp

Det var den Nya zeeländska radiokanalen ZM som kom på och utvecklade koncepetet Girl Math. Deras lyssnare ringer in och beskriver vad för dyrt köp de har eller vill göra och så hjälper programledarna att få ned kostnaden till noll. De har även tagit dit en ekonomisk expert som har fått utvärdera hur pass bra Girl Math.

Förklaring av Girl Math

En tydligare förklaring på Girl Math

Fortfarande lite osäker på vad Girl Math går ut på? Då ska du kolla på den här videon av Isabella.

Girl Math på Sephora

Girl Math in the wild

Girl Math spred sig snabbt från New Zeeland till amerikanska influencers och blev en del av det naturliga språket på TikTok.

Ellos kör på Girl Math

Girl Math hos Ellos

Och till slut nådde Girl Math sponsrat innehåll på TikTok med denna annons från Ellos. Betyder detta slutet på den virala trenden eller är den här för att stanna?